Klub Hitohana Strona Główna

Omega-r raz jeszcze
Idź do strony: 1 2   »  
Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 00:29

Trochę czasu upłynęło od udostępnienia dwóch szablonów - wykorzystałem go aby poprawić, to co zostało wypunktowane (choćby problem z tagami bbcode) oraz zmodyfikować Panel Administracyjny.
W tej chwili wszystko co zaplanowałem, a co zapamiętałem jest ukończone - skrypt jest przystosowany do obsługi wizytówki Klubu w sieci, przynajmniej z mojej perspektywy.

Nie ma co rozczulać się nad Panelem Administracyjnym, gdyż oczywistym jest, że nie wszyscy mają do niego dostęp, więc po prostu wymienię co następuje:
1) - tutejszy bbcode wzbogacił się o nowy znacznik - spoiler. Jego użycie następuje w chwili kiedy chcemy napisać coś co przeczytać powinny tylko chętne osoby - czyli przycisk pokazujący i ukrywający wybrany fragment treści. Można użyć tego podobnie jak cytowania, w dwóch odmianach: z nazwą i bez:

Spoiler: 
tutaj znajduje się tekst ukryty

Kod:

[spoiler]tutaj znajduje się tekst ukryty[/spoiler]

Nazwa spoiler: 
tutaj znajduje się tekst ukryty

Kod:

[spoiler="Nazwa"]tutaj znajduje się tekst ukryty[/spoiler]

2) - pojawiła się funkcja dodawania zdjęcia do profilu. Wyświetla ona zdjęcie nie większe niż 200px na samym spodzie podglądu wybranego profilu - ciekawa opcja, którą można wykorzystać np. by wgrywać swoje realne fotosy i rozpoznawać się już na poziomie sieci.

3) - ostatni z ważnych tekstów zagościł na stronie głównej - tekst o współpracy.

No, a poza tym jeszcze dwa szczegóły:

1. aktywność wzrasta i zapewne w niedługim odstępie czasu wzmocnię parametry konta www, wykupując inny pakiet. Jeśli zatem pewnego dnia pojawią się jakieś obciążenia (zazwyczaj koniec miesiąca) proszę się nie martwić - wszystko jest jak powinno.
  2. co miałem zrobić zrobiłem, więc planuję zostawić już wszystko w Waszych rękach. Przez najbliższy tydzień zgłaszajcie wszelkie propozycje zmian w technikaliach (jeśli takowe się pojawią), a ja na bieżąco poprawię co trzeba będzie. Po tygodniu skończę zawracać Wam głowę x).

Dodano 14 Października:
Zakończyłem sprawdzanie ostylowania i po prostu się żegnam, zgodnie z obietnicą koniec "panoszenia" w moim wykonaniu.
Jeśli pojawi się jakiś problem, tfu... "If you have a problem, if no one else can help - call me 842584 (gg)

Pozdrawiam

*Reichan  
"Altair vs Ezio"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 10:58

Mam jedną uwagę, chyba, że to tylko u mnie, niech się jeszcze inni wypowiedzą. Natomiast jak ktoś cytuje, to pod oknem z cytatem tekst ucieka w lewo. W postach bez cytatów tekst pojawia się prawidłowo. Obecnie używam IE 8.

sygnatura ◊
+ Today I Got Lost On The Road Of Life +
+ Amateurs built the ark - Professionals built the Titanic +
+ You don't have to wait for better world, to be better person +
+ Nothing is true; everything is permitted +

komarEX  
"Babcia Zordon"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 11:47

http://i37.tinypic.com/643pz5.jpg

Zgaduję, że Ifre zaczął się już tym bawić w momencie jak robiłem SS od IE.

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 12:07

Miałem nadzieję, że nie będzie z tym więcej problemów, ale jednak - pod Firefoxem wszystko jest jak należy, ale IE, Opera i prawdopodobnie (nie sprawdzałem) Safari mogły interpretować to inaczej.

Problem ma dwa podłoża.
Pierwsze, to specjalne marginesy dla treści jakimi się posłużyłem choćby w postach (te chmurki, domyślnie treść sięga pod przerywaną linię przy bloku profilu piszącego).
Drugie w postaci budowy kodowej znaczników cytowania bbcode. Jest takie coś:

Kod:

<!-- BEGIN quote_username_open -->
blok określony komentarzem u góry i na spodzie określa wygląd nagłówka cytowania z nazwą oraz sposób w jaki będzie upakowany sam cytat
<!-- END quote_username_open -->

<!-- BEGIN quote_open -->
blok określony komentarzem u góry i na spodzie określa wygląd nagłówka cytowania bez nazwy oraz sposób w jaki będzie upakowany sam cytat
<!-- END quote_open -->

<!-- BEGIN quote_close -->
blok określony komentarze u góry i na spodzie określa zamknięcie całego cytatu
<!-- END quote_close -->

Problem jest widoczny, mamy otwarcie cytatu jednego typu i otwarcie drugiego typu - A zamknięcie tylko jedno dla obu typów. I teraz wystarczy aby w poście pojawił się cytat z nazwą i bez nazwy i nastąpiło połączenie - skrypt zaczyna szaleć, bo ma po dwa znaczniki otwierające z jednej strony (dwa span, dwa div określające wygląd) i dwa znaczniki zamykające - co daje stosunek 4:2 - i tym sposobem marginesy pod cytowaniem przestają istnieć.
Ale to nie koniec.. bo wystarczy nawet jeden cytat, by właśnie IE, Opera (i być może Safari) zaczęły szaleć - co chyba związane jest ze strukturą otwierania i zamykania cytatu, a tego już nie poprawię, bo w technicznych aspektach, to ja dobry nie jestem i nie będę i co ważniejsze sam nie wiem dokładnie co jest źle.

No ale coś trzeba było zrobić, więc zrobiłem - wymusiłem dodatkowy margines wewnętrzny przy zamykaniu cytowania i tym sposobem działa ALE jest też ujemna strona tego: zmniejszanie szerokości o 20pikseli co cytat (margines-lewy = 10px, margines-prawy = 10px).
Wygląda to tak:

Cytat:
cytat

Cytat:
cytat

Cytat:
cytat

Cytat:
cytat

nazwa napisał/a:
cytat

PS. Ach, jeszcze jedna sprawa - nie oczekujcie, że szablony będą takie same np. w Firefoxie i IE. Przykro mi to mówić po paru ładnych latach użytkowania IE, ale przeglądarka Microsoftu miała i ma problemy z poprawnym wyświetlaniem tego co zwą dziś standardami. Niby IE8 i 7 jakieś testy zdały i coś się polepszyło, ale nadal mają spore problemy z wyświetlaniem takim jak inne przeglądarki.

PS2. I kicha, KHTML jaki obsługuje np. Safari ma jeszcze inny problem z bbcode, więc jeszcze trochę mi to zajmie.

komarEX  
"Babcia Zordon"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 16:50

Ifrexalis napisał/a:
2) - pojawiła się funkcja dodawania zdjęcia do profilu. Wyświetla ona zdjęcie nie większe niż 200px na samym spodzie podglądu wybranego profilu - ciekawa opcja, którą można wykorzystać np. by wgrywać swoje realne fotosy i rozpoznawać się już na poziomie sieci.

Sprawdź CHMODy, bo coś upanie na serwer nie działa.

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 20:53

Wgrywanie poprawiłem - faktycznie, zła wartość na głównym folderze uploadu.

Poza tym wydaje się iż ostatecznie uporałem się z marginesami po użyciu bbcode - przynajmniej w IE, FF, Operze i Safari wygląda to jak powinno.

pusia  
"zarządowa maruda"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 23:35

Ale dalej, jeśli cytujesz dwie osoby, to drugi cytat wygląda jak kawałek twojej wypowiedzi, tylko zakończony "

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-12, 23:39

zarzuć zdjęciem

pusia  
"zarządowa maruda"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 01:02

http://i35.tinypic.com/334q7hd.jpg

komarEX  
"Babcia Zordon"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 10:59

pusia załącz sobie omega-r. Widać różnica jest niebywała -.-

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 22:19

Ale ja jestem głupi, proszę! polegałem tylko na podmianie plików, relatywnej i co? i nie zmieniłem tego co trzeba było w szablonie omega_r_alt. Teraz działa, późno bo późno, mój błąd.

pusia  
"zarządowa maruda"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 22:46

Ifre, wszystko fajnie, tylko że po tekście cytowanym, tekst "właściwy" wychodzi poza "dymek" =P
http://i33.tinypic.com/vsffwz.jpg

P.S. Czy Omega_r_alt musi być serio wersją alternatywną? Imo, bardziej się nadaje na wersję główną.

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 22:57

Powiedz coś więcej o swojej Operze - moja wyświetla to jak być powinno.

A co do domyślnego stylu - właśnie "IMO" - w Twojej opinii, ale Klub nie może kierować się opinią jednostki, ale opinią społeczności. Stosunek matematyczny wygląda tak: 81:12, gdzie 81 to liczba osób korzystająca z omega_r, a 12, to liczba osób korzystająca z omega_r_alt - ja robię co mogę, by każdy dostał tutaj co chce, ale nie mogę - nie chcę dawać komuś czegoś, kosztem innych.
Jeśli jest z tym problem - proszę przeprowadzić ankietę na forum i wszystko będzie jasne, ja nie jestem decyzyjny - nikt osobno nie jest - wszyscy tak.

pusia  
"zarządowa maruda"

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 23:27

Ifre, ale sprawdz sobie aktywne konta. =P
Bo to, że ktoś je założyl, nie przejrzał opcji, nie wie że jest styl alternatywny czy też w ogóle nie odiwedza forum, imo, o niczym nie świadczy. =P
A w stylu omega-r wkurza mnie to, że czemu akurat te postacie zostały wybrane? I dlaczego akurat na oficjalnym layu mają być grafiki zerżniete z neta? Jeszcze zrozumiem jakiś fanart kogoś z Hitohany, coś co zostało w jakis sposób przez nas stworzone, zmienione, cokolwiek... Ale nie... My jestesmy tak kreatywni, ze wpieprzyliśmy sobie w ramki dwa obrazki, które każdy może znaleść na google. =P

Poza tym, na stronie głównej dalej widniej taki oto bannerek:
http://i34.tinypic.com/oiymn4.jpg
Mimo, że po to mamy w zarządzie grafika, który tworzy nam np. banery, po to zeby widnialy na stronie. =P

Ifrexalis
[konto nieaktywne]

""

ikona_postu Wysłany: 2009-10-13, 23:45

Cytat:
Ifre, ale sprawdz sobie aktywne konta. =P
Bo to, że ktoś je założyl, nie przejrzał opcji, nie wie że jest styl alternatywny czy też w ogóle nie odiwedza forum, imo, o niczym nie świadczy. =P

Mogę sprawdzić - tyle, że w "najgorszej" (niezbyt trafne słowo) opcji, stosunek będzie po połowie - i co wtedy? jedni chcą tak, inni nie - więc albo referendum, albo jakiś skrypt wyświetlający je na przemian - nie trafię w uniwersalny szablon, bo to nie jest możliwe, nie ma uniwersalnych rzeczy, każdy widzi coś inaczej.

pusia napisał/a:
A w stylu omega-r wkurza mnie to, że czemu akurat te postacie zostały wybrane? I dlaczego akurat na oficjalnym layu mają być grafiki zerżniete z neta? Jeszcze zrozumiem jakiś fanart kogoś z Hitohany, coś co zostało w jakis sposób przez nas stworzone, zmienione, cokolwiek... Ale nie... My jestesmy tak kreatywni, ze wpieprzyliśmy sobie w ramki dwa obrazki, które każdy może znaleść na google. =P

wyjdę na gada, ale cóż - pokaż mi gdzie są te klubowe grafiki, fanarty. Ja pracuję w trybie rzeczywistym, wykorzystuję co mam pod ręką, a nie to co mogę dostać, a może nie mogę dostać? Konkrety rządzą światem.

Cytat:
Poza tym, na stronie głównej dalej widniej taki oto bannerek:
http://i34.tinypic.com/oiymn4.jpg
Mimo, że po to mamy w zarządzie grafika, który tworzy nam np. banery, po to zeby widnialy na stronie. =P

O! i to jest błąd, z cyklu "proszę mi pokazać, a poprawię". Jest z tym jeszcze jeden problem - nie miałbym co tam wstawić, bo nie było buttona 88x31 - teraz jest, bo dwa dni temu zmontowałem na szybko.

Odpowiedz do tematu